top of page

Gebelik ve enfeksiyonlar

 

 

Enfeksiyon çeÅŸitli bakterilerin, virüslerin, parazitlerin yani mikroorganizmaların sebep oldukları hastalıklardır. Gebelikte en sık görülen enfeksiyonlar;

idrar ve   solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle ve  ishaldir. Çok ÅŸiddetli olmadıkça bebek üzerinde  yan etkisi beklenmeyen ve kendiliÄŸinden veya antibiyotik tedavisi ile iyileÅŸen enfeksiyonlardır.

 

Ancak bazı enfeksiyonlar hamilelik döneminde geçirildiÄŸinde bebeÄŸi ciddi ÅŸekilde etkileyebilir; Toxoplazma, CMV ve kizamıkçık bebekte çeÅŸitli doÄŸumsal anomalilere neden olabilir.

Hepatit B enfeksiyonu hem anne hem de bebeÄŸe geçme riski açısından iki taraflı risk oluÅŸturan bir enfeksiyondur.

Enfeksiyon hastalıkları bazen ateÅŸ, halsizlik veya diÄŸer çeÅŸitli belirtilerle

dikkat çekebilir.

 

 

NEZLE VE SOÄžUK ALGINLIÄžI

​

SoÄŸuk algınlığı üst solunum yollarını etkileyen virüslere baÄŸlı hastalıklara verilen isimdir. Nezle ve soÄŸuk algınlığında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde kızarıklık, sulanma, hafif boÄŸazda yanma, boÄŸaz aÄŸrısı ve hafif öksürük olabilir. Sıklıkla kiÅŸi ayakta atlatabilir , ÅŸikayetler 1 hafta sürebilir.

 

Grip hastalığında  ateÅŸ yüksektir ancak nezlede ateÅŸ bu kadar yükselmez. Grip de virüslere baÄŸlı bir hastalıkdır , ÅŸikayetler daha ÅŸiddetlidir ve burun-üst solunum yolları dışında vücudun diÄŸer bölgelerinde de ÅŸikayetlere neden olur; öksürük, halsizlik ve  baÅŸ aÄŸrısı olur.

 

Nezle, soÄŸuk algınlığı, grip gibi virüs enfeksiyonları için  spesifik bir ilaç tedavisi yoktur. Antibiyotikler virüslere etki etmezler, bu nedenle bu hastalıklarda kullanılmazlar. Bu hastalıklarda  istirahat, bol sıvı alma, vitamin takviyesi ve aÄŸrı kesici - ateÅŸ düÅŸürücü ilaçlar kullanılır.

Antibiyotikler ancak bakteriyel bir enfeksiyonun eÅŸlik ettiÄŸi durumlarda tedaviye eklenir.

 

Bu tür viral enfeksiyonlar insanlar arasında damlacık yoluyla bulaşırlar. Yani baÅŸka hasta insanların ağız ve burnundan havaya karışan virüsler solunum veya ellerle direk temas ile bulaşırlar. Bu nedenle gebe insanların kapalı ve kalabalık ortamlardan özellikle soÄŸuk kış aylarında uzak durması gerekir. Eller sık sık yıkanmalıdır.

 

Gripten korunmak için gebelikte aşı yapılabilir ancak nezle ve soÄŸuk algınlığı için bir aşı yoktur.

 

Nezle ve soÄŸuk algınlığı gibi enfeksiyonlar ciddi komplikasyonlar eklenmedikçe

hamilelikte bebek açısından bir risk oluÅŸturmazlar.

 

Ä°DRAR YOLU ENFEKSÄ°YONU


Ä°drar yolu enfeksiyonları gebelikte daha sıktır. ÖzgeçmiÅŸinde tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu veya pyelonefrit öyküsü bulunan hastalarda  gebelikle beraber baskılayıcı

tedavi baÅŸlanabilir.
Tüm kadınlara ilk muayenede idrarda bakteri taraması önerilir. Enfeksiyonların %80'inde E.coli sorumlu bulunmuÅŸtur.

Akut Sistit gebe kadınların yaklaşık % 1 inde görülür. Sistit tanısı idrar sıklığında artış, dayanılmaz idrar yapma isteÄŸi, idrar yaparken aÄŸrı, kanlı idrar ile karakterize olabilir.


Akut Pyelonefrit  gebeliklerin % 2 sinde görülür. Major bulguları yüksek ateÅŸ, yan aÄŸrısı, mide bulantısı ve kusmadır. Sık idrara çıkma, ani idrar yapma isteÄŸi ve idrar yaparken aÄŸrı mevcut olabilir. Erken doÄŸum ve erken membran rüptürü riski artabilir.

 

HEPATÄ°TLER


Hepatit A enfeksiyonu genellikle iyi yıkanmamış yiyecek ve içeceklerden bulaşır. Tam olarak kendiliÄŸinden iyileÅŸen bir sarılık türüdür, kalıcı hastalık yapmaz. Taşıyıcılık yaratmaz. Gebelik sırasında geçirilen enfeksiyon bebekte bir anomali ya da sakatlık yaratmaz.

Hepatit B cinsel yolla ve kan ürünleri ile bulaÅŸabilen bir virüs enfeksiyonudur. Bu yollar dışında en önemli bulaÅŸ nedenlerinden birisi de doÄŸumdur. DoÄŸum sırasında veya emzirme ile anneden bebeÄŸe geçebilmektedir. Hastalık 2-6 ay arasında deÄŸiÅŸen bir kuluçka döneminden sonra grip benzeri hafif belirtilere neden olur.


Virüs anne sütüne ve oradan da bebeÄŸe emzirme ile geçebilir bu yüzden annelerin emzirmemeleri gerekir.

Gebelikte yapılan Hepatit B testlerinde HBsAg (+) ve AntiHBs (-) ise bu anne adayının

taşıyıcı olduÄŸunu gösterir


Hepatit C , bebeÄŸe geçiÅŸ ve gebeliÄŸi etkileme yönünden Hepatit B'ye benzer. Aşısı yoktur.

 

 

KIZAMIK ENFEKSÄ°YONU


Kızamık çocukken geçirildiÄŸinde ömür boyu bağışıklık kazanılır , o yüzden eriÅŸkinlerde ve gebelerde çok nadiren rastlanır.

Kızamık virüsü gebelikte bebekte bir anomaliye sebep olmaz fakat düÅŸük ve erken doÄŸum riski artmıştır.

Gebelik öncesi bağışıklığı olmayan kadınlar aşılanmalı ve aşıdan sonra 3 ay içinde gebe kalmamalıdırlar. Gebelik sırasında kızamık aşısı yapılamaz çünkü canlı aşıdır.


 

 

KIZAMIKÇIK ENFEKSÄ°YONU


Kızamıkçık ateÅŸ ve döküntüler ile seyreden bir virüs enfeksiyonudur. Yüzden baÅŸlayıp vücuda yayılan tipik döküntüsü, hafif ateÅŸ, lenf bezlerinde ÅŸiÅŸme, iÅŸtahsızlık, baÅŸ aÄŸrısı ve eklem aÄŸrısı gibi belirtileri vardır. Kızamıkçığın kuluçka süresi 14-21 gün arasında deÄŸiÅŸir. Enfeksiyonu geçiren kiÅŸiler ya da aşı olan kiÅŸiler hayat boyu sürecek bağışıklık kazanırlar.
Gebelik düÅŸünen herkese gebelikten önceki kontrolde kızamıkçık yani rubella IgG testi yapılarak bağışık olup olmadığı öÄŸrenilmelidir.

 

Bağışıklık kazanmamış kiÅŸilere mutlaka kızamıkçık aşısı yapılmalıdır.

Aşıdan sonra 1 ay gebe kalınmaması önerilir .Kızamıkçık aşısı canlı aşıdır, gebelik sırasında yapılamaz.


Gebelikte geçirilen enfeksiyon bebekte çeÅŸitli sakatlıklara ,hatta ölüme ya da düÅŸüÄŸe sebep olabilir.
 

GebeliÄŸin ilk 12 haftasında fetusun yüksek oranda etkilenme riskinden dolayı gebeliÄŸin sonlandırılması önerilir.

 

KABAKULAK ENFEKSÄ°YONU


Kabakulak genellikle çocukluk çağında geçirilen bir enfeksiyon olmakla beraber nadiren yetiÅŸkin bireylerde ve gebelik sırasında da görülebilmektedir.
Kabakulak bir virüse baÄŸlı geliÅŸen enfeksiyon hastalığıdır. BaÅŸlıca tükrük bezlerini, nadiren de yumurtalıklar, testisler, beyin, pankreas gibi organlar etkileyebilir. AteÅŸ, bulantı, hafif karın aÄŸrısı ve baÅŸ aÄŸrısı olur. Yüksek ateÅŸ ve ÅŸiddetli baÅŸ aÄŸrısı ile seyreden menenjit de oluÅŸabilir.

MMR kombinasyonu ÅŸeklinde aşısı vardır. Gebelikte kabakulak aşısı uygulanamaz çünkü canlı aşıdır.

Genel olarak gebelikte geçirilen kabakulak enfeksiyonunun düÅŸüÄŸe neden olma dışında bebek üzerinde olumsuz baÅŸka bir etki yaratmadığı kabul edilir.

 

 

 

SU ÇÄ°ÇEĞİ

​

Ä°nsanların çoÄŸu bu enfeksiyonu çocuk yaÅŸlarda geçirirdiÄŸi için eriÅŸkin yaÅŸta bağışıklık kazanmış haldedir. Su çiçeÄŸi  enfeksiyonunu meydana getiren virus enfeksiyonundan sonra vücutta sessiz halde kalır ve ileride tekrar aktifleÅŸerek zona denilen hastalığı meydana getirir.

Su çiçeÄŸinin bulaÅŸması enfekte kiÅŸilere temas yoluyla veya damlacık yoluyla olur. Su çiçeÄŸi en bulaşıcı enfeksiyonlardan birisidir. Zona geçiren kiÅŸilerle temasda bulaşıcıdır ve su çiçeÄŸine sebep olabilir.Zona genellikle vücutta tek taraflı, bir ya da birbirine komÅŸu birden fazla bölgede aÄŸrılı veziküler lezyonlar  ile karekterizedir.
Fetuste hastalığın tanısı ile ilgili fazla bilgi  yoktur.
Bebeklerin çoÄŸunluÄŸu bu enfeksiyondan etkilenmez , 20. gebelik haftasından önce enfeksiyonu geçirenlerin bebeklerinde bazen ciddi beyin ve sinir sistemi anomalileri, göz ve deride anomaliler, kollarda bacaklarda kısalık, kaslarda zayıflık gibi anomaliler oluÅŸabilmektedir.

 

Gebelikte geçirilen zona enfeksiyonu bebek açısından bir risk yaratmaz.

Su çiçeÄŸi aşısı zayıflatılmış canlı aşı olduÄŸu için gebelik sırasında yapılamaz.

You can call , your obstetrician and gynecologist in  istanbul

0 532 276 56 33

© 2016 ObGyn istanbul Jinekolog Op.Dr.M.Üner KaracaoÄŸlu Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum uzmanı

Yüksek riskli gebelik takibi Infertilite Pelvik taban cerrahisi Laparoskopi Histeroskopi Urojinekoloji

Kozmetik jinekolojik cerrahi

jinekolog doktor |bahçeÅŸehir |beylikduzu| esenyurt | kadın doÄŸum uzmanı | obstetrician and gynecologist

bottom of page