top of page

Gebelik ve beslenme

 

Gebelikte beslenme önemli bir konudur.

SaÄŸlıklı ve kaliteli bir gebelik dönemi geçirmek,  bebeÄŸinizin potansiyeli olan kiloya ulaÅŸmasını  saÄŸlamak ve  rahat bir lohusalık dönemi geçirmek için  gebelik öncesinden gelen beslenme alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirmeniz gerekir.

Gebelik ;  günlük kalori, alınması gerekli

sıvı, protein, vitamin, mineraller, temel ve eser elementlerin ihtiyacının arttığı bir dönemdir. Tüm besin maddelerinden yeterince ve düzenli olarak alınmalıdır.

Temel besin madddeleri,  ÅŸekerler ve yaÄŸ miktarı yüksek gıdalar hariç,  herbirinden hergün belli miktarlarda alınmalıdır. 

Gebelikte vücudun sıvı miktarı artar. Amnios sıvısı da yaklaşık olarak 3 saatte bir tümüyle yenilenir. Bu nedenle anne adayının vücudundaki sıvı dengesi çok önemlidir. Anne adaylarının günde en az 2 litre sıvı almaları gerekir. Suyu ve sıvı içeren gıdaları gebelik öncesi döneme göre daha fazla miktarlarda almanız kabızlık yaÅŸamanızı engellemeye yardımcı olacaktır.

Gebelikte günlük öÄŸün sayınızı en az 4-5 olacak ÅŸekilde tekrar ayarlayın.Amaç midenin aşırı dolmasını ve size rahatsızlık vermesini engellemektir.

Bu ÅŸekilde erken gebelikte bulantı ÅŸikayetlerinizi engellemede, gebeliÄŸin geç dönemlerinde de mide yanması ve ÅŸiÅŸkinlik ÅŸikayetlerinizi önlenmiÅŸ olacaktır.

Anne adaylarının yemeklerine yeterince tuz katmalarında bir sakınca yoktur. Gebelikte artmış iyot ihtiyacını karşılamak amacıyla iyotlu tuz kullanımı önerilir.

 

Gebelik dönemi boyunca ihtiyaç duyduÄŸunuz vitaminlerin tümü düzenli beslenme yoluyla alınabilir.

Gebelikte ihtiyaç duyduÄŸunuz demiri alabilmek için genellikle 20. gebelik haftasından sonra  düzenli olarak demir içeren ilaçlar kullanmalısınız.

Günde bir fincan ya da maksimum iki fincan kahve , uykusuz kalmanıza neden olabilir.

Kafein içeren diÄŸer sıvılara da  (kolalar, çeÅŸitli çaylar) dikkat etmeli.

Çay, kafein dışında teofilin denen bir madde içerir. Aşırı miktarlarda (günde 10 bardaktan fazla) tüketildiÄŸinde besinlerle alınan demirin emilimini de azaltmaktadır.

Suni tatlandırıcılardan  aspartam’ın  gebelikte kullanımında bir sakınca bulunmamıştır.

Alkol bebek üzerinde geliÅŸimsel kusurlar yaratabilen bir maddedir, bu nedenle  gebelikte kullanılmaması gereklidir.

Sigara verdiÄŸi tüm zararların dışında iÅŸtahı da keser.

You can call , your obstetrician and gynecologist in  istanbul

0 532 276 56 33

© 2016 ObGyn istanbul Jinekolog Op.Dr.M.Üner KaracaoÄŸlu Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum uzmanı

Yüksek riskli gebelik takibi Infertilite Pelvik taban cerrahisi Laparoskopi Histeroskopi Urojinekoloji

Kozmetik jinekolojik cerrahi

jinekolog doktor |bahçeÅŸehir |beylikduzu| esenyurt | kadın doÄŸum uzmanı | obstetrician and gynecologist

bottom of page